Anonymitet og sikkerhet har uten tvil blitt kompromittert over nettet de senere årene. Den ene skandalen etter den andre har ført til at folk flest rett og slett ikke føler seg trygge på nett. Dessuten har privatlivet på nett bli truet om og om igjen, med blant annet overvåking fra stater.

Derfor har en noe gammel teknologi ved navn VPN virkelig kommet tilbake på banen. Denne teknologien ble originalt brukt av bedrifter som ønsket å sikre transaksjoner av kapital og sensitive dokumenter. Ved å kryptere hele transaksjonen, først og fremst ved å skjule den originale IP-adresse, så oppnådde teknologien stor suksess.

I dag brukes altså denne teknologien av flere hundre millioner mennesker på verdensbasis.

Noen benytter den for generell anonymisering, andre for å unngå overvåking fra autoritære regjeringer, og noen bruker det for å få tilgang til å se amerikansk Netflix blant annet.

Bruken av VPN har skutt i været over de siste årene. Men hva er et VPN? Og ikke minst, hvordan finner du de beste VPN tjenestene? I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på nettopp disse spørsmålene, slik at du kan finne en VPN tjeneste som passer deg og ditt bruk.

Hva er et VPN?

VPN er en forkortelse for det engelske begrepet Virtual Private Network, som på norsk kan oversettes til Virtuelt Privat Nettverk. Ideen bak et VPN er rett og slett bare å skjule din originale IP-adresse, for deretter å maskere den med en ny IP-adresse. Bakgrunnen for dette er å skjule din aktivitet på nett.

Hva er VPN

Kort forklart fungerer internett slik at din datamaskin sender sin IP-adresse til en nettside slik at nettsiden vet hvem de skal sende informasjon tilbake til. Videre er dette nyttig i den grad at en nettside kan sende tilbake blant annet norsk språk til en nordmann som besøker en internasjonal side.

Bruken av VPN handler egentlig bare om at din trafikk skal rutes gjennom en ekstra server, slik at den IP-adressen som spores ved din trafikk ikke er deg. Dette gjør det vanskelig for nettsider, regjeringer, og andre tredjeparter å kunne se hvem du faktisk er når du beveger deg rundt på internett.

Kjennetegn på gode tjenester

Når du har et grunnlag for hva en VPN tjeneste er i praksis, så er det på tide å gå dypere inn hva du faktisk bør forvente av en slik tjeneste. Det finnes tross alt en haug av tjenester siden etterspørselen er såpass stor. Hva kjennetegner egentlig en god VPN tjeneste?

Anonymitet og sikkerhet

Det er vanskelig å unngå emnene anonymitet og sikkerhet, spesielt med tanke på at disse var grunnlaget bak fremveksten av VPN tjenester. En VPN tjeneste som befinner seg utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner, som ikke loggfører din trafikk, og som aldri har vært rapportert å selge aktivitet, er å foretrekke. Dessuten bør høy grad av kryptering prioriteres.

Utvalg av servere

virtual private network

Om du ønsker å for eksempel se TV i eller fra utlandet, så er antall servere helt essensielt. Servere til USA og Norge bør være førsteprioritet, men utover dette finnes det mange land som det kan være interessant å se etter på serverlistene til en VPN tjeneste.

Hastighet

Generelt sett, men kanskje spesielt om du skal benytte VPN til å streame utenlandsk innhold, så er hastigheten viktig. Dette er faktisk tett knyttet til utvalg av servere også, da flere servere øker sjansene for god hastighet og stabilitet. Alle VPN tjenester sakker ned farten noe, da trafikken skal gjennom et ekstra ledd – din oppgave blir derfor å finne en tjeneste som reduserer farten helt minimalt.

Andre faktorer

Det finnes også en rekke andre faktorer som er viktige ved valg av VPN. Blant annet, om du er helt fersk, så er brukervennlighet viktig. Dette er også sterkt knyttet til kundeservice. Forstår du ikke stort, så trenger du tross alt veiledning! Videre er ikke prisen til å skyve under bordet. Selv om alle tjenester er relativt rimelige, så er det selvfølgelig kjekt å bruke pris som skille.

Bruksområder for et VPN

Som nevnt tidligere i denne artikkelen, så finnes det altså en rekke bruksområder for et VPN. Den aller mest utstrakte bruken relaterer nok til det å holde seg anonym og sikker på nett. Med flere og flere skandaler på løpende bånd, så ønsker de færreste å bli sporet mye lengre, og derfor er VPN blitt en helt ekstremt populær tjeneste.

Nesten like populær har den blitt på bakgrunn av det faktum at den har evnen til å fjerne geoblokkeringer. For nordmenn er det kjedelig å betale like mye som amerikanere for Netflix – men kun få tilgang til en brøkdel av innholdet. Ved hjelp av et VPN kan en logge seg på en amerikansk IP-adresse, for deretter å få tilgang til det amerikanske innholdet.

VPN nettverk

Dette kan reverseres også, slik at nordmenn i utlandet kan få tilgang til norsk TV på nett. Dessuten kan en også bruke dette lokalt, enten det er på jobb eller skole. Her blir ofte sider slik som Facebook og YouTube blokkert. Endrer du derimot din IP-adresse, så kommer du deg gjennom disse blokkeringene lett som bare det.

Finn din tjeneste i dag!

Et VPN har utvilsomt evnen til å gjøre ganske mye nyttig for deg når du surfer på nett. Det finnes en rekke bruksområder for et slikt program, og en månedlig avgift som gjerne befinner seg på rundt 20kr for de beste tjenestene er sannsynligvis verdt det for deg. Valget om hvem du skal bruke kan derimot være tøft, men dette må baseres på din bruk.

Om du for eksempel kun skal bruke et VPN for anonymitet og sikkerhet, så bør du lete etter et VPN som er utenfor EU og USA, og som er kjent for å ikke loggføre. Til motsetning, om du kun bryr deg om å for eksempel se amerikansk Netflix, så bør du sikre deg at den tjenesten du velger er kjent for å omgå deres geoblokkeringer.

Uansett hvilken VPN tjeneste du ender opp med å velge, så er du dog garantert et veldig nyttig produkt. Skjul din IP-adresse i dag med et VPN!

Tags: