Tendenser til å være shopaholic? Her er triksene for å unngå unødige innkjøp og få kontroll over økonomien din.

Shopaholic

De fleste av oss kan ikke si oss helt fri for shoppeglede, men føler du at det har tatt helt overhånd, kan du se om du er shopaholic’er her.

Det kan være veldig vanskelig å slutte med å overkjøpe. Samfunnet vårt er i stor grad innrettet på at vi skal kjøpe mere og nytt hele tiden og på at vi trenger nye ting for å være en suksess. Det går veldig mye forsking og penger i reklamer, salgstriks og hvordan butikker skal innredes for at du skal kjøpe mere.

Undersøkelser viser at om du er tilfreds med livet, har du større tendens til å kjøpe kjedelige ting, sånt som hvitevarer, fram for å kjøpe ting som du kan ta med eller ha på deg, og som det er forbundet status med – klær, smykker, nettbrett og så videre, som er det vi oftest overkjøper.
Det er tross alt sjeldent at man kjøper seg fattig i vaskemaskiner, så for å unngå overkjøp, må du se på hva som egentlig gir deg glede, og om du har noen problemer du trenger å ta tak i. Overforbruk skjuler ofte problemer vi ikke har lyst til å se i øynene. Følger du tommelfingerreglene under, er det lettere å holde seg unna dumme impulskjøp og unngå et leit overforbruk.

Rydd

En del shopaholics har så mange ting og saker, at de slett ikke vet hvor mye de egentlig eier. Da er det lett å kjøpe enda en stripete skjorte, og komme hjem og angre, fordi man faktisk har ti hengende i forveien.

Rydd opp i eiendelene dine slik at du får oversikt over hvor mye du egentlig har. Selg eller gi bort ting du ikke bruker, eller som du har i flere versjoner. Det kan være overraskende emosjonelt å rydde skikkelig grundig og kvitte seg med mye på en gang. Du kan bli lei deg over alle pengene som har blitt sølt bort på unødige innkjøp. Legg merke til hvilke ting du ikke har brukt, og tenk på det neste gang du står i butikken og overveier innkjøp.

Bruk handleliste

Lag en handleliste og kjøp bare det som står på den. Ikke bli fristet av tilbud og andre varer, men fokuser beinhardt på listen. Får du øye på noe du bare må ha, så vent 24 timer, før du kjøper. Overvei hva du ville gjøre, hvis tingen du har lyst på, ikke var å få tak på – ville du i det hele tatt ’trenge’ den da?

Lag en ønskeliste over ting du har lyst på. Heng opp en lapp på kjøleskapet, eller skriv det opp i mobilen. Ta den fram til jul og bursdag, og overvei om du fortsatt trenger det som står på listen.

Budsjettér

Ta ut pengene du har råd til å bruke til shopping hver måned og legg i en kuvert. Du kan eventuelt dele opp pengene i fire, slik at du har et rådighetsbeløp til hver uke i måneden. Legg igjen bankkort og kredittkort hjemme når du skal ut på byen, og vet at du kan bli fristet til å bruke flere penger enn du har råd til. Sett deg et mål over hva dus kal gjøre med pengene du sparer. Kanskje dra på ferie eller ha innskudd til leilighet?

Spar opp til dyrere ting på ønskelisten din. Lag en sparekonto eller legg dem i en sparegris. Spar kvitteringer, og ta tilbake kjøp du angrer til butikken. Har du kvitteringen, kan du også klage hvis varen går i stykker.

Kilder: dinside.no, videnskab.dk, e24.no, vg.no

Tags: